Stor sejr for den professionelle tolkebranche

Fejltolkning

Hyret som tolk uden at kunne sproget!
Den sidste uges tid har der i medierne været særlig fokus på manglende kvalitet inden for tolkning i den offentlige sektor som følge af Søren Rasmussens eksperiment, der gik ud på at se, om han kunne blive ansat som swahili-tolk uden egentligt at blive testet i sproget. Til alles store forundring (og forargelse) lykkes det ham faktisk at blive ansat som tolk hos flere af de store tolkebureauer, som den offentlige sektor benytter sig af, blot ved at tilkendegive, at han kunne sige ”arm” og ”ben” på swahili. Det er en stor sejr for den professionelle tolkebranche, at problematikken vedr. manglende kvalitetssikring hos tolke endeligt er kommet på dagsordenen, fordi en som Søren Rasmussen har formået at fremstille problemet på en så enkel og konkret måde, at selv den almene borger kan se, hvor galt det står til.

Alpha-Linguas Carina Graversen har udtalt sig i pressen

Men selvom emnet først for alvor er kommet i mediernes søgelys i de sidste måneder og særligt de forgangne uger, så skyldes den øgede opmærksomhed på problemet ikke mindst nogle trofaste og dedikerede fagfolk, der i årevis har kæmpet bag kulisserne for at få en dialog i gang med offentlige myndigheder, der oplever problemer med tolkes manglende sprogkundskaber og etik. En af disse engagerede fagfolk er Alpha-Linguas tolk og translatør, Carina Graversen, der på vegne af Translatørforeningens Tolkeudvalg har udtalt sig på fjernsyn og i diverse aviser om det presserende behov for at få indført en certificeringsordning for tolke.

Alpha-Lingua ønsker, at emnet prioriteres
Som det også kan læses i flere artikler, er professionelle aktører på forbrugersiden, herunder landets Regioner, Lægeforeningen, Advokatsamfundet og andre interesseorganisationer, endeligt begyndt at udtale sig om problemet i lyset af deres oplevelser med tolkning, og vi kan kun håbe, at landets beslutningstagere vil begynde at prioritere emnet. Du kan læse mere om emnet ved at klikke på artiklerne i følgende link: www.information.dk.