Tolkeoplevelser #2

Overrumplingen…
Når jeg bliver bedt om at assistere som tolk, plejer jeg at spørge ind til emnet for at være mentalt forberedt og at have sat mig ind i specielle termer på området, men derfor kan man alligevel godt komme ud for overraskelser.

For ret så mange år siden blev jeg bedt om at assistere som tolk ved en afhøring hos politiet.

Det drejede sig om afhøring af en kvinde og en mand, der var blevet taget for noget lommetyveri. For nemheds skyld kalder vi kvinden Margarita. Margarita var utrolig smuk, ferskenfarvet teint, mørkt kraftigt hår og yderst velklædt. På et tidspunkt under afhøringen siger kriminalassistenten til Margarita: ”Smøg ærmerne op”. Margarita reagerede ikke. Den tanke fløj gennem mit hoved. Hvorfor reagerer Margarita ikke, når hun indtil nu har forstået alt, hvad jeg har tolket!

Kriminalassistenten gentog: ”Smøg ærmerne op”. Margarita begyndte at græde, men smøgede et ærme op. Hendes arm var ”ternet”, hvert tern var ca. 1 cm på hvert led.

Margarita fortalte, at sådan så hun ud over hele kroppen efter at være blevet skåret med en kniv på langs og på tværs. Den smukke hud i ansigtet og på hænderne var en hudtransplantation.

Det var altså tolken, der blev overrumplet og hurtigt måtte finde fatningen!!

Kirsten Jessen